Cursus Outdoor Rotsklimmen Single Pitch

De cursus Outdoor Rotsklimmen heeft als doel eenvoudige routes veilig en beheerst zelfstandig voor te klimmen*. Omdat tegenwoordig de klimgebieden in de meeste landen om ons heen goed zijn ingericht, met nieuwe(re) haken en veilige zekerankers richten we ons in eerste instantie op de huidige natuurlijke habitat van de voorklimmende sportklimmer: het buiten rotsklimmen van enkele touwlengte routes, het zogenaamde “single pitch. Dit betekent dat de cursisten aantoonbare (binnen)klimervaring dienen te hebben om aan deze cursus mee te kunnen doen**.

Het basisdeel van de cursus richt zich op:

  • Voorbereiding van zowel de klimsessie als de gehele dag (routes vinden, weer, voeding, bepakking)
  • Zekertechnieken met verschillende soorten zekerapparaten (halfautomaten, tubers)
  • Setjes inklippen en touwverloop
  • Veilig voorklimmen en afdalen, alsmede het naklimmen in toprope situatie en abseilen
  • Klimtaktiek en omgaan met angst.

Bij voldoende gedemonstreerde beheersing kan de cursist direct het certificaat “KVB-OV-SP” halen (klimvaardigheidsbewijs outdoor voorklimmen met aantekening single pitch). Dit kan op ieder moment in de cursus.

De gehele cursus is opgebouwd uit verschillende dagdelen over een langere periode***:

  • 1 kennismakingsavond, NKBV Regio AMS lokatie Osdorp,nadere uitleg en check op eigen klimmateriaal
  • 1 vrijdagavond, USC Amsterdam lokatie UvA, voorklimvallen oefenen
  • 2 weekenden (Za&Zo, evt Vr-avond, Belgie of Duitsland), oefenen, demonstratie en eventuele examinering *****.

Deelname aan alle voorbereidende onderdelen is verplicht om een zinnige deelname aan de weekenden te waarborgen. Uitzonderingen alleen in overleg met de cursusleiding.

* Voor de mensen die nooit buiten hebben geklommen maar wel ervaring hebben met indoor klimmen en zekeren, raden wij aan om eerst met een regioweekend mee te gaan om onder begeleiding van instructeurs de eerste buiten-meters te maken. Dit bereidt je voor op het gevoel van de echte rots in een veilige omgeving, kun je vele routes (na)klimmen, zodat je daarna de vervolgstap van een voorklimcursus kunt nemen.

** Je hoeft natuurlijk geen klimgod te zijn, maar goede beheersing van toprope zekeren en een (na-)klimniveau van minimaal. 5a is wel noodzakelijk om je volledig te kunnen concentreren op de nieuw te leren technieken. Als dit niveau er (nog) niet is dan raden wij aan om eerst een indoor klimcursus te doen. Vanzelfsprekend kan dit alles besproken  worden met de cursisleiding.

*** Precieze datumstelling zie agenda.

**** De cursussen zijn in eerste instantie bedoeld voor klimmers uit de regio Amsterdam. Geïnteresseerden uit andere regio's kunnen zich aanmelden en komen op de reservelijst, welke gebruikt zal worden om de cursus vol te maken. Bevestiging van toelating (en eventuele restitutie als niet) zal plaatsvinden uiterlijk 1 maand voor aanvang cursus.

*****  De deelnemers dienen een aantal klimaccessoires zelf mee te nemen naar de weekenden. Een paklijst wordt besproken op de kennismakingsavond, dus aanschaf van te voren is niet nodig. Je gordel dient sowieso minder dan vijf jaar oud te zijn ivm  reisverzekering. Een reisverzekering die klimactiviteiten dekt is natuurlijk ook nodig, de NKBV biedt een goede optie via de hoofd-site.

Klik hier voor de agenda en pagina om je aan te melden voor de cursus.