Activiteiten overzicht

Bergsport

Bereid je optimaal voor op jouw vakantie en ga mee op bergsportactiviteit met de regio. Ga je mee op wandeldag, meerdaagse tocht, bivak of alpiene week?

Bergsportactiviteiten

Cursus reddingstechniek alpien

Gedurende 2 avonden oefenen we diverse reddingstechnieken die van belang zijn tijdens een alpiene tocht, met name op een gletsjer.
Zoek deze activiteit op in de agenda

Om een tochtgenoot te redden uit een situatie waar hij/zij niet meer zelfstandig uitkomt, bijvoorbeeld uit een gletsjerspleet gered moet worden, bestaan diverse technieken. In 2 avonden word je vertrouwd gemaakt met enkele van de technieken, die van belang zijn voor op de gletsjer. We oefenen bijvoorbeeld de Mannschaftzug, de seilrolle en het prusikken. Ook bespreken we diverse reddingsmaterialen.

De toelatingseisen zijn het gevolgd hebben van een C1 cursus of vergelijkbare ervaring te hebben. Het is handig de meest gebruikte knopen van te voren weer te hebben geoefend. Berg- of approachschoenen zijn aan te raden voor deze cursus. Je hebt geen klimschoentjes nodig. Neem je eigen materiaal mee die je normal gesproken meeneemt op een alpiene tocht.

Bivak

Altijd al eens een winter of zomer bivaktocht in de Ardennen willen maken? Onze bivaktochten zijn tweedaagse wandeltrektochten met volle bepakking over een afstand van 50 á 60 km met overnachtingen in de natuur.
Zoek deze activiteit op in de agenda

We lopen in de heuvelachtige Ardennen over grotendeels onverharde paden en wegen met af en toe een doorsteek door het terrein. Omdat we onderweg bijna niets tegen komen is het belangrijk om eten en drinken voor onderweg mee te nemen zodat we zelf ons potje voor de warme maaltijd kunnen koken. We vertrekken vrijdagavond en eindigen zondagmiddag.

Overnachten doen we in de natuur, waarbij we gebruik maken van een bivakzak of een stuk plastic tegen de regen. Tenten zijn niet toegestaan. Het bivakweekend gaat ongeacht de weersomstandigheden (regen, sneeuw of strengevorst) altijd door. Hou dan ook rekening met deze weersomstandigheden. Het doel van de tocht is materiaal, conditie en oriëntatie in het terrein te testen en trainen,

De bivaktocht is bovenal een gezellig wandelweekend in de vrije natuur om te genieten van de omgeving.

Wandeldagen

De wandelcommissie organiseert jaarlijks zowel dagwandelingen als wandelweekenden. De dagwandelingen zijn meestal rond de 22 - 25 km en starten om 10.00 uur. We proberen rond 16.30 uur in een café de wandeling met een drankje af te sluiten.

 

Zoek deze activiteit op in de agenda
 • Dagwandelingen:
  De dagwandelingen zijn meestal rond de 22 - 25 km en starten om 10.00. We proberen rond 1/2 vijf in een café de wandeling met een drankje af te sluiten, waarna de thuisreis (eventueel nog een 1/2 uurtje naar het station) aanvaard kan worden. Je bent dus een hele dag onder de pannen!
 • Deelname:
  Deelname aan een wandelactiviteit geschiedt onder eigen verantwoordelijkheid. De deelnemer kan de voorloper niet aansprakelijk stellen voor enig letsel dan wel schade die bij een wandeling zou worden opgelopen.
 • Inlichtingen:
 • De coördinatie van de wandelactiviteiten wordt verzorgd door de wandelcommissie: Theo Bosselaers en André Voskamp. Voor inlichtingen kan je mailen naar wandelen@nkbvamsterdam.nl
 • Kosten:
 • Deelname aan de dagwandeling is gratis voor NKBV leden en niet leden

Meerdaagse wandelingen

De wandelcommissie organiseert jaarlijks zowel dagwandelingen als wandelweekenden. Tijdens de wandelweekenden starten we op zaterdag om 9.00 uur en zijn meestal rond een uur of zes weer terug om ’s avonds voldaan te genieten van de Duitse kookkunst met een lekker glas wijn erbij (voor de liefhebber).

Zoek deze activiteit op in de agenda
 • Wandelweekenden:
  Zaterdag is het de bedoeling dat we een fikse wandeling maken (9.00 uur vertrekken en rond een uur of zes weer terug (meestal daarvoor nog in een café een lekkere borrel gebruiken) om ’s avonds voldaan te genieten van de Duitse kookkunst met een lekker glas wijn erbij (voor de liefhebber).
 • Zondag na het ontbijt maken we nog een lekkere wandeling tot ongeveer 15.00 – 16.00 uur. De middaglunch gebruiken we ergens in het bos dan wel in een leuk restaurantje onderweg.
 • We wandelen met elkaar in een tempo waarbij genieten van de natuur, cultuur en omgeving voorop staan. Regelmatig wordt er een pauze gehouden indien mogelijk in een horecagelegenheid. Neem wel voldoende drank / warm water en eten voor onderweg mee zodat we niet afhankelijk zijn van de horeca. Door regen en kou laten we ons niet van de paden verdrijven.
 • De kosten van dit prachtige arrangement bestaan uit de overnachtingkosten (ongeveer € 25 per nacht inclusief ontbijt), de reiskosten en de persoonlijke uitgaven voor lunches, appelgebak en koffie, drankjes en het avondeten. We verzamelen vrijdagavond in de jeugdherberg.
 • Deelname:
  Deelname aan een wandelactiviteit (dagwandeling dan wel wandelweekend) geschiedt onder eigen verantwoordelijkheid. De deelnemer kan de voorloper niet aansprakelijk stellen voor enig letsel dan wel schade die bij een wandeling zou worden opgelopen.
 • Inlichtingen: De coördinatie van de wandelactiviteiten wordt verzorgd door de wandelcommissie: Theo Bosselaers en André Voskamp. Voor inlichtingen kan je mailen naar wandelen@nkbvamsterdam.nl
 • Kosten: Deelname aan de dagwandeling is gratis voor NKBV leden en niet leden.
Voorwaarden

De kosten van dit prachtige arrangement bestaan uit de overnachtingkosten (ongeveer € 25 per nacht inclusief ontbijt), de reiskosten en de persoonlijke uitgaven voor lunches, appelgebak en koffie, drankjes en het avondeten. We verzamelen vrijdagavond in de jeugdherberg.

Alpiene week

Zoek deze activiteit op in de agenda

Bij de verenigingsweekenden zijn alle regioleden welkom die zelfstandig kunnen voorklimmen (niveau KvB OV). Er wordt geen instructie gegeven of nageklommen met een instructeur. De klimmers maken ter plekke klimafspraken met elkaar. Deze weekenden vervangen o.a. het vroegere instructeurs & bestuursweekend.