REGIO RUTSCH*

REGIO RUTSCH*

Vindt plaats op

Uitnodiging

"Regio Rutsch" 17 december 2017

NKBV regio Amsterdam organiseert weer de Regio Rutsch! Voor leden uit de regio, buiten de regio of zelfs helemaal geen lid van de NKBV... iedereen is welkom! Met wederom een sportief en interessant programma luiden we het jaar 2017 uit. Vanwege de prima sfeer en klimgelegenheid kiezen we weer het Universitair Sportcentrum in Amsterdam-Oost als locatie. In de Oerknal dus. Onder het genot van een drankje, bitterballen, vlammetjes etc. wisselen we verhalen uit, maken we plannen, vinden we maatjes voor de tochten het komend jaar. Fantastische lezingen over: bergtochten, expedities en duurzame noviteiten! Laat je inspireren: Explore, Dream and rediscover your world!

Adres: Eetcafé Oerknal Science Park 306 1098 XH Amsterdam Tel (020) 525 89 50

Programma "Regio Rutsch" 2017 vrij entree:

13.00 uur Klimmen in de USC klimhal tegen gereduceerd tarief van 6,00 euro.  (Alleen met zelfstandige klimervaring en vooraf melden bij NKBV instructeur)

14.45 uur Presentatie; Avontuurlijke winterse wandelingen, door Marcel van Lienden International Mountain Leader.

15.15 uur Het Inspiratie café: meet the experts. Ga in gesprek aan de bar met ervaren nkbv-ers over expedities, winter toerski tochten, trektochten in Nepal, Tibet, Ladakh, off-piste skiën, lawinekennis, safety materialen, skigebieden, sneeuwvoorspellingen. Aan de bar zitten Myra, Rob, Thom, Mimosa, Gerie en Stephanie klaar voor vragen en een enthousiast gesprek.

16.00 uur Bergbeklimster en auteur Myra de Rooy geeft een lezing over haar nieuwste boek Chamlang (De eerste Nederlandse vrouwenexpeditie).

17.00 uur VAN AFVALBAK TOT ANTARCTICA Edwin ter Velde met een lezing over de schoonste expeditie ooit Clean2Antartica.

Meer informatie over de workshop en lezingen:

De Presentatie; Avontuurlijke winterse wandelingen, door Marcel van Lienden International Mountain Leader.

 

Bergbeklimster en auteur Myra de Rooy geeft een lezing over haar nieuwste boek Chamlang (De eerste Nederlandse vrouwenexpeditie). Het is al een tijdje terug, de eerste en tot nog toe enige Nederlandse vrouwenexpeditie (dus zonder dragers en gidsen op de berg), naar de 7290 meter hoge Chamlang.

 

Inspirerend en spannend reis- en klimavontuur. Zes Nederlandse vrouwen beklimmen, zonder hulp van Sherpa’s of andere klimmers, een ruim 7.000 meter hoge bergtop in de Himalaya en zijn daarmee de eerste Nederlandse vrouwenexpeditie. Deze expeditie van 1988 was een unicum en niet zonder gevaar; onstuimig weer, lawines, gletsjerspleten, steenslag en staalhard ijs. Het verhaal krijgt diepgang en actualiteit doordat het verweven is met de kennis en inzichten van nu. Behalve om de fysieke prestatie gaat het om de interactie binnen het klimteam. Wat doet het nemen van extreme risico’s en het afhankelijk zijn van elkaar met je? Is een expeditie met alleen vrouwen écht iets anders dan een gemengd- of mannenteam? Is er onderlinge empathie en saamhorigheid of blijven de deelnemers eenlingen met slechts één doel: de top?

Clean2Antarctica is met nadruk een groepsproject, waarvan Edwin ter Velde de aanjager en meest zichtbare persoon is.

 

VAN AFVALBAK TOT ANTARCTICA

In extreme omstandigheden, op onbekend terrein (Terra Incognita) de geografische Zuidpool bereiken op zonne-energie, met een terreinwagen gemaakt van afvalplastic. Een ongemakkelijke ontdekkingsreis die aanspraak doet op de vindingrijkheid van de mens.

Dat is de uitdaging die Clean2Antarctica aangaat. Waarom? Omdat we graag het avontuur opzoeken, om zo te laten zien hoeveel er mogelijk is met duurzame, schone technieken. We willen mensen vooral ook inspireren om anders met afval om te gaan. Keer je vuilnisbak maar eens om: pure troep of… bouwmateriaal? Hoe vaak horen we niet dat er een afvalprobleem is? Keer het, net als je afvalbak, eens om: een afvalberg is juist een prachtige plek, waar waardevolle bouwstenen liggen voor nieuw projecten.

Waarom uitgerekend naar Antarctica? Keer het om: we moeten juist naar Antarctica, het schoonste continent ter wereld. Met onze schone expeditie vragen we aandacht voor het Antarctica verdrag, dat in 2048 verlengd moet worden zodat ‘de thermostaat van de wereld’ ook voor toekomstige generaties behouden blijft.

Een onmogelijke opgave? Keer het om: Dit gaat lukken, want we hebben het nog niet gedaan! Door samenwerking en lef leren we hoe. Een inspirerend project dat ons verbindt zodat we met elkaar versnelling kunnen geven aan de transitie naar een circulaire leefwijze.

Waste is your starting point for adventure: Explore!.

19.00 uur Afsluiting.

* Guten Rutsch: Gelukkig Nieuwjaar

Programma onder voorbehoud             Vrij entree