FAQ Klimweekenden

Deze lijst is een verzameling van vragen die in de loop der jaren over de NKBV regio Amsterdam klimweekenden zijn gesteld. Hieronder staan alle vragen in categorieën ingedeeld, met natuurlijk de antwoorden.

Algemene Informatie:

Klimniveau, -technieken en -materiaal:

Eten en drinken:

Aanmelden

Klimindeling, klimkaarten, blokindeling

Vervoer en overnachten

En verder nog ...

 

 

Wat is eigenlijk een regio klimweekend?
Tijdens een NKBV regio Amsterdam klimweekend wordt er in een rotsklimgebied onder leiding van gediplomeerde instructeurs geklommen door klimmers uit de regio Amsterdam.

Soms wordt ook gesproken van "vrije klimweekends", dit geeft aan dat deze weekenden voor iedereen toegankelijk zijn en een los karakter hebben. Dit betekent dat de verschillende groepjes zelfstandig en op verschillende niveaus klimmen. Het zijn geen opleidingsweekenden of cursus-onderdelen met een groot instructief karakter. Dat houdt niet in dat je tijdens zulke weekenden niets kunt of mag leren!

Voor wie zijn de klimweekenden bedoeld?
Iedereen uit de regio Amsterdam kan in principe meegaan met een klimweekend. Je moet lid zijn van de NKBV of een andere UIAA aangesloten bergsport vereniging en je moet een speciale verzekering hebben die risicovolle sporten, met name bergsport insluit.

De leeftijdsgrens van de klimweekenden ligt bij 16 jaar. Voor jongere klimmers zijn er de NKBV regio Amsterdam Jeugdactiviteiten. Neem gerust contact op met de coördinatoren van de jeugdactiviteiten als je daar meer informatie wil hebben. Hun namen en e-mail adressen vind je op contact - pagina.

Van de deelnemers aan een vrij klimweekend wordt verwacht dat ze de basale touwtechnieken beheersen, vergelijkbaar met de "Cursus Rotsklimmen 1" zoals die door de Regio Amsterdam gegeven wordt. Als er aan het niveau van deelnemers getwijfeld wordt, kan er een korte voorbespreking met instructie plaatsvinden op de "Brandweer" (het gebouw annex klimmuur van de Regio). Deze voorbespreking is dan verplicht als je mee wil. Mocht er tijdens het weekend vastgesteld worden, of indien de coördinator van mening is, dat je onvoldoende klimervaring in de rotsen hebt (bijvoorbeeld omdat je een voorklimmer niet veilig of zelfstandig kunt zekeren) kan hij of zij besluiten dat je niet (meer) mee mag klimmen. Deze beoordeling heeft als hoofdcomponent het waarborgen van de veiligheid van deelnemers en de instructeur.

Hoe verloopt een klimweekend?
Als je jezelf hebt aangemeld om mee te doen, word je op de hoogte gehouden middels e-mail. Controleer je e-mail dan ook regelmatig en kijk op de regio site in de aanmeldingentabel.

In de week vóór het klimweekend krijg je een e-mailtje met de laatste informatie: de afspraken voor wat betreft verzamelplaats, op welke camping er gekampeerd wordt en of er gezamenlijk gegeten wordt. De deelnemers lijst wordt ook naar iedereen verzonden, zodat je car-pool afspraken kunt maken.

De groep van zo'n 20 tot 30 deelnemers komt meestal zaterdagochtend 10:00 samen. Daar wordt dan door de organisator de touwgroep indeling bekend gemaakt. Tijdens het weekend zijn voldoende ervaren kliminstructeurs aanwezig, zodat er op een verhouding van één voorklimmer op maximaal twee naklimmers geklommen kan worden. Er worden met de groep afspraken gemaakt over hoe laat er gegeten wordt, en wie er kookt als er gezamenlijk gekookt wordt. Als er in "Le Chamonix" (klimmers café in Freyr) gegeten wordt, moet er op zaterdagochtend reeds geserveerd worden, het is er in het weekend altijd erg druk. Zorg in dat geval ook echt op het het afgesproken tijdstip aanwezig te zijn, want anders zitten anderen met een knorrende maag op jou te wachten. Als je als groep niet op tijd kunt bestellen zit je vaak pas tegen 22:00 te eten.

Nadat de touwgroepen zijn gevormd en alle klimmers aan nog ontbrekend materiaal zijn geholpen, gaan de touwgroepjes afzonderlijk op pad. Iedere touwgroep is verantwoordelijk voor zijn of haar materiaal, zorg dus dat je precies weet wat je bij je hebt. Het is verplicht om met helm te klimmen tijdens de regio klimweekenden. Controleer ook je eigen materiaal, het is heel vervelend als je na een half uur lopen, onder aan de rotsen aangekomen, je klimschoentjes nog in de auto hebt laten liggen.

Wat kost een klimweekend?
Een vrij klimweekend kost rond de 30 €. Dit bedrag bestaat uit twee componenten: het regio materiaal gebruik en de instructeursvergoeding. Touwen worden door de regio ter beschikking gesteld. Het hele weekend klim je onder begeleiding van een gediplomeerde Klim Instructeur (KI) of Assistent Klim Instructeur (AKI). Zij zijn vrijwilligers en ontvangen voor de instructie die ze geven een onkostenvergoeding (oa vervoerskosten). Zij kennen de klimgebieden en hanteren de Eenheid van Instructie voor wat betreft touw- en zekertechnieken. Exacte prijzen staan in de tarieven voor deelname aan activiteiten van NKBV Regio Amsterdam.

Vervoer, overnachting en maaltijden zijn voor eigen rekening en zijn niet inbegrepen in de weekendprijs.
Vóór het weekend krijg je een deelnemerslijst, zodat er carpool groepjes kunnen worden gevormd. De kosten van het meerijden worden onderling tussen de carpoolers verrekend, reken daarbij op de prijs van één tank diesel (heen en terug) en voor benzine 1,5 keer een volle tank.

Overnachten op het bivakveldje in Freyr kost per nacht 2 € pp, in de BAC-blokhut betaal je per nacht 4 €. Op campings bij Sy, Dave of Hotton betaal je tussen 7 en 10 Euro pp per tent per nacht. Soms zal de weekend organisator een groepsreservering maken op een camping, dat is in elk geval goedkoper dan zelf reserveren. Geef altijd aan bij de organisator als je bijvoorbeeld al een dag eerder naar Belgie gaat, dan houdt hij of zij daar rekening mee bij het reserveren van de camping.

Mocht er met de hele groep gekookt en gegeten worden, reken dan op 5 tot 10 € pp voor het eten. Dit bedrag is contant te voldoen aan de weekend organisator ter plaatse. Wordt er niet gezamenlijk gekookt, dan wordt er meestal gegeten in de klimkroeg "Au Chamonix" in Freyr of in een ander restaurant (Sy, Dave). Voor nog geen 25 € heb dan je over het algemeen een uitstekende maaltijd met een vers Belgisch biertje en kop koffie na.

Welk klimniveau moet ik hebben om mee te kunnen doen?
Het klimniveau is minder belangrijk dan je denkt. Buiten klimmen is heel anders dan in de hal. Route-waarderingen in echte zijn niet altijd vergelijkbaar met klimhal waarderingen. Het herkennen van routes en grepen is buiten helemaal anders (geen gekleurde grepen!) en de hoogte kan zelfs een makkelijk pasje spannend of zelfs moeilijk maken!. Iets wat de moeilijkheidsgraad ook beïnvloed is de gladheid van de rots. Een vijfje in een klimhal is om die redenen niet altijd te vergelijken met een vijfje in rots! Geef zo nauwkeurig mogelijk door bij je aanmelding wat je gemiddelde klimniveau is. Veel klimmers klimmen in rots ongeveer één graad lager dan in een hal.

Welk technieken moet ik beheersen?
Het is erg belangrijk dat je de basale touwtechnieken beheerst, vergelijkbaar met de "Cursus Rotsklimmen 1" zoals die door de NKBV regio Amsterdam gegeven wordt. Er wordt van je verwacht dat je touwcommando's kent, en dat een aantal standaardknopen voor je bekend zijn. Natuurlijk is er tijd voor instructie, maar het moet niet zo zijn dat het eventuele gebrek aan kennis voor onveilige klimsituaties kan zorgen. Een korte (en onvolledige) opsomming:

Touwcommando's: "touw uit, "touw in", "touw vrij", "stand", "nakomen", "blok", "steen"
Knopen: halve en hele mastworp, prusikknoop, achtknoop, zaksteek
Techniek: zekeren, zelfstandig abseilen
Klimmen: 3 punts techniek, wrijvingsklimmen

Wat is de Eenheid van instructie (EvI)?
Het doel van de Eenheid van Instructie is het verhogen van veiligheid. Dit doel wordt bereikt door eenduidige instructie/opleiding en inzicht in risico’s en fouten bij zowel cursisten als instructeur. De Eenheid van Instructie fungeert als richtlijn voor kader van de NKBV en omschrijft wat een instructeur een beginnende klimmer in een bepaalde terreinsoort moet aanleren.

De EvI en lijst met aan te leren technieken/vaardigheden beperken zich tot knopen, touw-, zekerings- en reddingstechnieken en veiligheidsaspecten. Er zijn geen klim- of trainingstechnieken opgenomen.

Voor individuele leden en zelfstandige klimmers is de EvI lijst met aan te leren technieken een aanbeveling voor klimmen in de terreinsoort waarvoor de betreffende EvI van toepassing is.

Voor alle activiteiten, die onder verantwoording van de NKBV worden georganiseerd en waarbij instructie of begeleiding wordt gegeven in een terreinsoort waarvoor een EvI geldt, is het aanleren en toepassen van de genoemde technieken verplicht.

Een belangrijk aspect van de EvI, en dit is een 'open benadering', is de eenvoud. In de bergsport zijn vaak voor bepaalde handelingen verschillende methodes, materialen en technieken voorhanden. De EvI lijst bevat van deze verschillende technieken telkens één eenvoudige, universeel toepasbaar voorbeeld. Dit vergemakkelijkt de foutencontrole, de leerbaarheid en heeft als bijkomend voordeel dat klimmers en instructeurs van verschillende onderverenigingen zonder veel instructie samen veilig kunnen klimmen. De EvI lijst is dus geen leidraad voor een beoordeling van een techniek of methode als "goed" of "fout", of "toegestaan" of "verboden"!

De ideale knoop/techniek bestaat niet: maar de meest optimale, praktische en voor die bepaalde situatie veiligste keuze bestaat wel.

Moet ik met een borstgordel klimmen?
In de EvI wordt geen melding gemaakt van het gebruik van een borstgordel. Bij rots cq sportklimmen wordt door de meeste klimmers alleen een heupgordel gedragen, omdat een borstgordel bij het sportklimmen bewegingsbeperkingen zou kunnen veroorzaken. Je mag natuurlijk altijd kiezen voor een borstgordel, maar dan moet je die zelf wel meenemen. Bij het gebruik van een borstgordel horen andere inbindtechnieken!

Tijdens de vrije klimweekenden van de regio kan de instructeur vragen toch een borstgordel te dragen als hij of zij vindt dat dat de veiligheid vergroot. Het zwaartepunt van lange of forse klimmers ligt namelijk niet in het bereik van de standaard heupgordel. Kinderen worden ook vaak ingebonden met een borstgordel: vaak zitten heupgordels niet optimaal en dan is een combinatie veiliger.

Een borstgordel wordt eigenlijk van oudsher gedragen in alpien terrein, primair vanwege de veiligheid (je klimt/loopt bijna altijd met rugzak). Bij een val zou je door het gewicht van die rugzak waardoor je naar achter wordt getrokken ernstig rugletsel kunnen oplopen. De laatste jaren gaan er echter voor wat betreft alpiene technieken veel stemmen op voor het borstgordel-loos inbinden, omdat onder omstandigheden de nadelen van een borstgordel niet opwegen tegen de voordelen.

Moet ik een klimtouw meenemen?
Tijdens de regio weekenden wordt er voor touwen gezorgd. De regio heeft een uitgebreide materiaal voorraad zodat voor zelfs meerdere activiteiten tijdens een weekend genoeg spullen beschikbaar zijn Soms gaan er 'enkele' touwen mee, vaak wordt er ook met 'dubbel' touwen geklommen. Deze keuze is aan de instructeur.

Welke klimspullen moet ik meenemen?
De regio zorgt voor de klimtouwen, de instructeurs hebben hun persoonlijke (voor)klimmateriaal bij zich en de deelnemers of naklimmers zorgen voor eigen uitrusting. Minimaal zijn dat de volgende zaken:

Klimgordel (eventueel te lenen uit het regio materiaal depot)
Klimschoenen
Klimhelm (klimhelm is verplicht, helm is te lenen uit ons regio materiaal depot)
Karabiners (minimaal 1 HMS en twee schroef karabiners)
Bandschlinge (lengte 60 of 120 cm)
Prusiktouwtje (diameter 6 mm en lengte 50 cm)
Abseilacht met schroefkarabiner
Mocht je nog niet alles in huis hebben, geef dit dan door bij je aanmelding. Het kan trouwens geen kwaad om, als je nog klimmateriaal moet kopen, eerst met een klimweekend mee te gaan en wat materiaal te lenen. Je krijgt tijdens het weekend vast tips en adviezen over welke karabiner nog handig is, of welke helm het best zit.

Wat wordt er gegeten?
Meestal ligt het aan diegene die gaat koken. Er zijn een aantal beproefde en favoriete recepten in omloop en er wordt altijd rekening gehouden met vegetariërs. Het is dus zaak om dit bij je aanmelding aan te geven, ook als je bivoorbeeld of allergieën hebt.

Als er 's avonds gezamenlijk gegeten wordt, moet je je eigen bestek een eetgerei meenemen. Gebruikelijk is dat ieder wat wijn en of bier of fris meeneemt voor bij het avondeten. De kosten van het samen gekookte eten liggen meestal tussen de 5 en 10 Euro. Neem aub gepast geld mee om dit ter plaatse te verrekenen. Doe je niet mee met het eten, maak dit dan duidelijk bij je aanmelding. De lunch op zaterdag en het ontbijt op zondag moet je zelf regelen/meenemen.

Hoe laat wordt er gegeten?
Voor dat alle touwgroepen gaan klimmen, wordt er een afspraak gemaakt wanneer er waar er gegeten wordt. Soms betekent het dat je goed moet plannen met je touwgroepje, als je bijvoorbeeld nog naar een camping moet rijden of moet helpen met koken.

Over het algemeen wordt er laat gegeten tijdens klimweekenden: vaak pas na 21:00.

Ik wil graag koken voor de groep ...
Geef dit aan bij je aanmelding. De vereniging beschikt over grote gasbranders, pannen, en een groot dekzeil waaronder je bij minder mooi weer kunt schuilen.

Maak op zaterdagochtend goede afspraken met de groep over wanneer je wil beginnen met koken. Zo krijg je meer hulp en voorkom je dat iedereen pas op komt dagen wanneer het eten klaar is. Zorg ook dat je toegang hebt tot de auto waar de kookspullen en de boodschappen in liggen. Hou bij je receptkeuze rekening met vegetariërs en vermijd ingewikkelde gerechten waar je meer dan twee pannen bij nodig hebt.
Zelf koken (met de groep) is gezellig en goedkoop!

Hoe wordt het vervoer naar de rotsen geregeld?
Vervoer vindt plaats via car-pooling, geef bij je aanmelding dan ook aan als je over een auto beschikt, wanneer je vertrekt (vrijdag avond of zaterdagochtend) en vooral hoeveel plaatsen je nog in je auto hebt. Hou er rekening mee dat een doorsnee 4-persoons auto met 3 volwassenen, klimspullen, kampeerspullen en bagage al snel behoorlijk vol is.

Wie er allemaal meegaat, en hoeveel plaatsen er in elke auto over zijn, wordt vantevoren door de organisator van het weekend bekend gemaakt. Het is dus heel belangrijk dat je alle veranderingen of informatie over het vervoer direct meldt, zodat er rekening gehouden kan worden met iedereen. Met de namen en telefoonnummers van deelnemers moet car-pool-groepjes maken in de dagen vóór het klimweekend geen probleem meer zijn.

De kosten van het car-poolen worden onderling verrekend, sommige auto-eigenaren rekenen een kilometerprijs, andere chauffeurs delen bijvoorbeeld de prijs van een tank benzine/diesel. Deze afspraken gaan buiten de organisatie van het klimweekend zelf om.

Hoe kom ik bij de klimgebieden en de campings?
Met openbaar vervoer kun je ook in België bijna overal komen, maar je bent wel uren onderweg. De reistijd naar klimgebieden is afhankelijk van de route die je kiest: voor Sy en Hotton rijden sommige mensen via Maastricht, voor Freyr, Dave of Beez via Brussel/Namen. Berdorf in Luxemburg is via beide routes ongeveer even ver weg, het laatste stukje kun je dan via Duitsland rijden of binnendoor via de Belgische en Luxemburgse Ardennen.
Routebeschrijving naar Beez
Routebeschrijving naar Dave
Routebeschrijving naar Durnal
Routebeschrijving naar Freyr
Routebeschrijving naar Yvoir

Waar treffen we elkaar?
Bij de laatste informatie die je enkele dagen voor het weekend via e-mail ontvangt, wordt aangegeven waar het ontmoetingspunt is. In de loop der tijd zijn een aantal min of meer vaste trefpunten ontstaan:

Freyr: het klimmerscafé "Chamonix"
Dave: de parkeerplaats tegenover de rotsen
Durnal: de parkeerplaats links van het oude spoorbruggetje
Sy: het pleintje in het dorp (bij de boom tegenover de "Tukhut")
Beez: de parkeerplaats tegenover de rotsen (tegenover het haventje)
Hotton: de parkeerplaats met tank bij het restaurant (in bocht van de weg naar Erezée, het paadje naar rotsen met bordje "Rénissart")

Waar wordt overnacht?
Bij de meeste klimgebieden zijn campings. In Freyr overnachten we vaak op het bivakveldje. Dit is een grasveld bovenaan de rotsen zonder voorzieningen, waar je telkens voor één nacht je tent mag opzetten. Vanaf 17.00 's avonds tot 10.00 op de volgende ochtend dus. Je bent verplicht om je tent 's ochtends af te breken, en daar wordt streng op toegezien. Er is in Freyr ook een houten blokhut, de BAC-hut waar je kunt overnachten. De BAC-hut in Freyr wordt gevuld volgens het principe "wie-eerst komt-eerst-maalt". Onder normale omstandigheden is de BAC altijd open, 's winters wordt wel het water afgesloten en door de week is het toilet vaak gesloten. Soms is de hut ook propvol, en dan zul je op de grond moeten slapen.

In Sy staat de NKBV "Tuk-Hut". Voor de "Tuk-Hut" overnachtingen raden we je dringend aan om te reserveren via het NKBV bureau (0348-409521).

Bij de weekendcoördinator krijg je meer informatie over waar de meeste deelnemers zullen overnachten, en of er bijvoorbeeld een groepsreservering op een camping gemaakt is.

Hoe en bij wie kan ik me aanmelden om mee te gaan?
De electronische weg is de enige manier om je voor een vrij klimweekend aan te melden. Lees regelmatig je mail als je je aangemeld hebt voor een klimweekend en hou ook de site in de gaten.

Bij je aanmelding zijn een aantal gegevens noodzakelijk en verplicht. Je moet je naam, adres, telefoonnummer (overdag, 's avonds en mobiel) vermelden. Je NKBV lidnummer is verplicht, zonder dat is je aanmelding ongeldig. Verder moet je je klimniveau in de hal en in rots aangeven, of je vervoer hebt, wanneer je wil vertrekken en hoeveel plaats je nog in je auto hebt. Laat ook meteen weten als er in die gegevens iets veranderd: e-mail adressen bijvoorbeeld.

Per klimweekend is er één organisator, die ter plaatse alles voor zijn of haar rekening neemt. Je geeft je centraal op via de formulieren op de site, dit wordt door de penningmeester verwerkt. Op de site is ook de aanmeldingen tabel te vinden, waar je kunt controleren of je aanmelding al binnen is. Verder moet je zo snel mogelijk na je aanmelding de deelnemers bijdrage overmaken. Als je betaling 9 dagen voor het klimweekend niet binnen is, dan word je naam van de voorlopige deelnemerslijst geschrapt.

Hoe krijg ik de status Zelfstandig Klimmer?
De status van 'zelfstandig klimmer' wordt verkregen door deze aan te vragen bij de coördinator van de vrije klimweekends. Daarbij geeft de aanvrager aan wat haar/zijn klimervaring in België is, en welke instructeur(s) een inschatting kunnen maken over de vraag in hoeverre de aanvrager aan de eisen voldoet.

In sommige gevallen wordt de status direct verleend, in andere gevallen moet de aanvrager eerst nog laten zien op een VK zij/hij deze status inderdaad 'verdient'. 'Zelfstandige klimmers' klimmen met altijd elkaar, en niet met klimmers of cursisten zonder deze status.

De status "zelfstandig klimmer" geldt slechts in NKBV regio Amsterdam. Deze status heeft verder geen betekenis voor/binnen (andere) NKBV verenigingen en er kan geen enkel recht aan deze status ontleend worden.

Voor meer informatie en het aanvraagformulier : NKBV Regio Amsterdam Documenten

Hoe moet betalen als ik me aangemeld heb?
Zodra je je via de website hebt aangemeld en betaald komt je naam op de deelnemerslijst en ben je ingeschreven voor het weekend. Als het maximaal aantal deelnemers is bereikt kun je je inschrijven als reserve deelnemer betaling vind dan achteraf plaats als er uitvallers zijn en je alsnog mee kan.

Tot wanneer kan ik me nog afmelden?
Je kunt je tot 9 dagen voor het weekend kostenloos afmelden. Mocht je al betaald hebben, dan krijg je je deelnemersbijdrage teruggestort. Later afmelden is niet mogelijk.

Wanneer hoor ik dat ik mee kan?
Vaak wordt het pas erg laat duidelijk hoeveel instructeurs er beschikbaar zijn. We hebben als regio Amsterdam een aardige groep actieve instructeurs, maar ze worden vaak ingezet voor verschillende activiteiten en kunnen maar op één plaats tegelijk zijn. Zorg dat je de week voor het weekend regelmatig je e-mail controleert.

Doorgaans krijg je ongeveer een week vóór het weekend te horen hoe de stand van zaken is. Of je aanmelding en betaling goed is aangekomen kun je op de site controleren in de tabel met aanmeldingen. Als je bij je aanmelding ziet dat er al een wachtlijst is, kijk dan toch regelmatig op de site, soms komen plaatsen vrij.

Als je op de wachtlijst staat, krijg je alleen een e-mail als er een plaats is vrijgekomen. Je kunt altijd de penningmeester of organisator mailen, maar als de indeling- en deelnemerslijst reeds verstuurd zijn, heeft het weinig zin meer.

Hoe werkt de wachtlijst?
Wachtlijsten ontstaan wanneer het deelnemersaantal voor een klimweekend ongeveer is bereikt. Het heeft te maken met ontvangen aanmeldingen en betalingen. We gaan er van uit dat iedereen die zich opgeeft, ook mee wil, we tellen nog een paar plaatsen extra en dan begint de wachtlijst. Sta je op de wachtlijst (en heb je betaald) en hebben deelnemers die al eerder zijn aangemeld nog niet betaald 9 dagen voor het weekend, dan vervalt hun plaats en ga jij mee.

Als je bij je aanmelding ziet dat er er 10 van de 12 plaatsen bezet zijn door deelnemers die ook al betaald hebben, en er zijn nog een stuk of wat klimmers die nog niet betaald hebben, dan kun je je voorstellen dat je aanmelding op de wachtlijst weinig zin meer heeft. Sta je op de wachtlijst en zie je dat nog niet iedereen betaald heeft, dan maak je weer wel een goede kans om mee te gaan als je zelf wel op tijd betaald hebt.

Je krijgt je deelnemersbijdrage gerestitueerd wanneer je op de wachtlijst stond en toch niet mee kon.

Wat is de klimindeling?
De klimindeling of ook touwgroepindeling is een schema dat door de weekendcoördinator of de - organisator vaak vóór het klimweekend gemaakt wordt. Het geeft aan welke instructeurs met welke deelnemers klimmen en wordt ook gebruikt om te bepalen welk materiaal (hoeveel touwen bijvoorbeeld) meegenomen wordt. Er wordt gestreefd om op zondag in andere samenstellingen te klimmen.

De indeling wordt gemaakt om te proberen dat elke deelnemer op zijn of haar niveau kan klimmen. Iedere instructeur moet ook weten welke kennis of ervaring zijn of haar touwgenoten hebben. Zo wordt zo veel mogelijk aan de verwachtingen van de deelnemers en aan die van de instructeurs tegemoetgekomen. Helaas is het niet altijd mogelijk om de ideale combinatie te maken voor iedereen.

Afwijken van deze indeling op zaterdagochtend kan een hoop nieuw geregel en geschuif veroorzaken, onderschat het maken van deze indeling niet. De coördinerende KI's hebben hierin ervaring en gaan uit van de gegevens uit die op het aanmeldingsformulier ingevuld zijn. Geef speciale wensen dan ook vantevoren aan op je aanmeldingsformulier.

Wat is een blokweekend?
De NKBV Regio Amsterdam krijgt op jaarbasis een aantal klimweekenden in België toegewezen. Er worden dan grotere aantallen klimkaarten beschikbaar gemaakt voor groepen klimmers uit één bepaalde regio om te voorkomen dat verschillende verenigingen tegelijkertijd in één klimgebied met grote groepen klimmen en zo voor overlast zorgen.

Wat is een klimjaarkaart?
Sinds een aantal jaren is het verplicht in de Belgische rotsklimgebieden een "klimkaart" te hebben. Vanaf 2011 is het niet langer noodzakelijk per weekend een klimkaart aan te vragen maar voldoet het in bezit hebben van een klimjaarkaart. De volledige informatie is hier te vinden.

Wat moet ik allemaal meenemen?
Kampeerspullen, klimspullen, paspoort, NKBV pasje, Klimjaarkaart.

Kampeerspullen in de vorm van een tent, slaapmatje, slaapzak en eetgerei. Als er gezamenlijk gekookt wordt, dan neemt ieder ook een flesje van het een of ander mee. Als je overigens in het bezit bent van een veel-licht-producerende gas/olie/benzine lamp, dan is het erg handig als je die meeneemt voor zaterdagavond bij het eten.

De lunch van zaterdag en het ontbijt op zondagochtend moet je zelf verzorgen. Met klimspullen wordt bedoeld: klimschoentjes, gordel, helm, schroef-karabiners en wat schlinges en prusiktouwtjes.

Wat doen we als het regent?
Een vrij klimweekend gaat altijd door, ook al regent het in Amsterdam pijpenstelen, we gaan op pad. De klimkaarten van het hoofdbureau van de NKBV in Woerden die we toegewezen gekregen hebben, moeten namelijk minimaal 5 dagen voor het weekend afgemeld worden, anders krijgen we een rekening.

Trouwens, vaak is het weer in de Ardennen beter dan in Nederland, en zelfs de Belgische weerberichten kloppen doorgaans niet voor heel België. In plaats van klimmen kun je ook lekker gaan wandelen. Soms wordt er ook ter plaatse besloten om naar een nabijgelegen klimhal te gaan. De kosten voor dat halbezoek zijn voor eigen rekening.

Ik wil leren voorklimmen tijdens een vrij klimweekend
In eerste instantie is een vrij klimweekend geen cursus-weekend. Het leren voorklimmen is een onderdeel van de cursus Outdoor Voorklimmen. Toch kun je bij je aanmelding aangeven dat je meer begeleiding wil of dat je bijvoorbeeld wil oefenen met het klimmen op nuts. Er zal bij de klimindeling geprobeerd worden met je wensen rekening te houden.

Natuurlijk kunnen deze verzoeken alleen ingewilligd worden wanneer er voldoende ervaren instructeurs voorhanden zijn. Als je een 8b wil klimmen en er gaat geen instructeur mee die dat niveau heeft, dan .... duidelijk toch?

Klimweekenden zijn geen "vakantie-boekingen" waar je rechten aan kunt ontlenen (bijvoorbeeld het één op één klimmen of het klimniveau). Je kunt wel rekenen op de inzet van alle instructeurs en coördinatoren.