Kaderweekeinde - bijscholingsworkshop door topklimmer Niek de Jonge

Vorige
De opleidingscommissie brengt een keer per jaar het actieve klimkader bijeen te brengen tijdens het instructeursweekeinde. Tijd om met elkaar te klimmen en een bijscholing te volgen. Dit jaar heeft dit in Ettringen plaats gevonden in het Pinksterweekeinde. Op zaterdag en zondag was er een workshop van Niek de Jonge. Niek is een zeer ervaren nederlandse klimmer en voor zijn werk is hij ook nog industrieel klimmer. Voor ons bereidde hij een tweedaagse workshop voor binnen de thema’s spleetklimmen, artificieel klimmen en efficiënt multi-pitchen. Een van de deelnemende instructeurs en tevens Praktijk begeleider en lid van de OC van de NKBV regio Amsterdam, Steef Smolders vroegen we naar zijn ervaringen van het weekend.

Wanneer ben je met klimmen begonnen?
Dat moet in 2000 zijn geweest. Ik ben lid geworden toen ik met klimmen begonnen ben. Ik had me opgegeven voor een C1 cursus en zag dat NKBV Regio Amsterdam ook Rotsklimcursussen (I en II) gaf en dat leek me wel nuttig om de knopen te leren. Rotsklimmen vond ik zo leuk dat ik dat na de cursussen ook ben blijven doen.

Hoe ben je instructeur geworden?
Ik ben de laatste lichting geweest die de opleiding begonnen is in het oude (AKI, KI) systeem. Tijdens de opleiding zijn we geswitched naar het nieuwe systeem (SKI3-OV). Ook zijn we begonnen op de brandweerkazerne (note: oude locatie van de NKBV Amsterdam) en toen ik examen deed zaten we volgens mij al in Osdorp of nog net niet.

Was je al wel In Ettringen geweest, een gebied wat zeer geschikt is voor spleet klimmen?
Ja, een aantal keer. Ik ga er wel eens heen omdat ik het leuk vind breed onderlegd te zijn. Ik vind spleetklimmen niet het leukste onderdeel maar wel nuttig om te oefenen. Trad (note: klimmen gebruikmakend van mobiele zekeringen zoals nuts & cams) vind ik wel een mooie manier van klimmen en artificieel klimmen (note: haken en/of mobiel zekeringen gebruiken om je voort te bewegen) is ook een goede techniek om te beheersen. Dit geeft je de mogelijkheid om soms een moeilijke passage in een behaakte route veilig op te lossen. Ik heb wel het idee dat ik van een spleetroute het klimniveau soms moeilijk kan inschatten. Ook blijf ik het moeilijk vinden om in spleten vinger- en voetplaatsingen te vertrouwen. Dat ben ik dus weer gaan oefenen.

Wat was je verwachting van de workshop?
Ik was natuurlijk mee voor gezelligheid en om wat te leren. Niek leek me een zeer ervaren instructeur met een enorm klim cv, een echte expert. Er zijn regelmatig mogelijkheden om eigen licentie punten te halen, en bijscholing te volgen voor onszelf als actief kader. Soms bedenken en organiseren we zelf een onderwerp of vragen we er een professional uit ons netwerk voor een workshop didactiek, EHBO of feedback geven. Dat is best leuk en leerzaam. Maar nu echt een externe expert die zoveel dingen uit eigen ervaring heeft gedeeld (lange routes, multi-pitch) en dan ook nog op zo’n mooie locatie is nog veel leuker: gelijk aan een gids die je inhuurt. Je kan er zoveel van leren!

Wat is je echt bijgebleven en wat neem je van de workshop mee als je weer zelf op pad gaat of als instructeur?
De stof die behandeld werd is natuurlijk vaak ook een refresher (de waarde van herhaling) en een voorbeeld van hoe je dingen goed uitlegt. Uitleg over actief en passieve plaatsingen was nuttig en gaf meer inzicht in wanneer je een nut of friend beter wel of juist niet kan gebruiken.
Voor instructeurs is het sowieso goed om ook zelf (veel) te klimmen. Het aantal weekeinden dat ik buiten kan klimmen per jaar is beperkt. Om op niveau te blijven, was dit weekeinde zeer geschikt, we klimmen met veel ervaren klimmers in wisselende samenstelling; je wordt nu lekker uit je comfort zone gehaald en je klimt mooie routes op niveau. Ik heb er echt van genoten. De takehome boodschap is eenvoudig: Ondanks al dat mooie materiaal van nuts & cams: hou het simpel in multi-pitch routes, je kan vaak gewoon veel met het hoofdtouw doen. En iets heel praktisch: leer met behulp van de maat van je eigen hand en vingers in te schatten hoe groot de spleet is en welke maat nut of cam je plaatsen moet.

Tijdens een flinke regenbui doen we wat mogelijk is.