DE expeditielezing: ‘First Ascent’

DE expeditielezing: ‘First Ascent’

Altijd al benieuwd geweest hoe een echte expeditie eraan toe gaat? Hoe het is om een mooie, hoge berg als eerste te beklimmen? Op een plek te komen waar nog nooit iemand is geweest?

15 december organiseren de ASAC en het USC DE expeditielezing: ‘First Ascent’. Kom alles te weten over de avonturen van de expeditie academie klimmers Jorian Bakker en Mats Wentholt. Samen met hun expeditiegenoten deden zij maar liefst 13 nieuwe beklimmingen in het prachtige Kirgizië. Ook Bas Visscher vertelt over zijn expeditie in Pakistan en de beklimming van de imposante Kachqiant (6015 m). Met goede verhalen en vet beeldmateriaal is het net of je zelf even op expeditie gaat!

Expeditie klimmen gaat helaas niet alleen over het halen van onbeklommen toppen en glorieuze ‘piekmomenten’;  ook nederlagen, risico’s en tegenslagen horen erbij. Tijdens de lezing krijg je alles te horen over de voorbereiding, hoe om te gaan met gevaren, hoe het is om voor lange tijd in een basiskamp te verblijven en ook dat een beklimming niet altijd succesvol is.

First Ascent: De Expeditielezing
Bij de lezing zijn? Entree is gratis en iedereen is welkom, je hoeft geen lid te zijn van ASAC of het USC. Meld je wel even aan bij het Facebookevent!

  • 19.30: Inloop @ Eetcafé Oerknal
  • 20.00: NKBV Expeditie Academie – Kirgizië
  • 21.00: Bas Visscher – Kachqiant Pakistan
  • 22.00: Borrel

NKBV Expeditie Academie – Kirgizië
Jorian Bakker (ASAC) en Mats Wentholt vertellen over hun expeditie naar Kirgizië met de NKBV Expeditie Academie. Met een achtkoppig team (o.a. ASAC’er Line van de Berg) reisden zij af naar de Djangartvallei. De vijfweekse expeditie leverde 13 nieuwe routes en 9 first ascents op. Aan de expeditie ging een tweejarig traject vooraf waarin ze helemaal klaar werden gestoomd. Jorian en Mats vertellen over de ontwikkelingen die ze in deze periode hebben doorgemaakt, hoe het was om in Kirgizië te klimmen en hoe het komt dat hun team zo succesvol is geweest.

Bas Visscher – Kachqiant Pakistan
De tweede spreker van de avond is USC’s eigen Bas Visscher. Zijn team klom afgelopen juni in Pakistan, op de grens met Afghanistan. In deze regio zijn veel onbeklommen toppen, waarvan er veel ook te risicovol waren voor een beklimming. De klim van Menno en Ruud op de Chiantir Chish (6200m) strandde dan helaas ook. Bas en Danny wisten op de laatste expeditiedag de top van de nog onbeklommen Kachqiant (6015m) te bereiken. Een mooi succes, maar ze hebben er een hoop voor doorstaan. Bas vertelt over de uitdagingen die ze zijn tegengekomen, hoe ze daar mee om zijn gegaan en hoe het was om uiteindelijk op die felbegeerde top te staan.

We hopen iedereen te zien op 15 december! 

Datum en tijd: 15-12-2018 om 19:30

Locatie: Eetcafé de Oerknal, Science park 306, Amsterdam

Voor meer info check een van de onderstaande links: 

https://m.facebook.com/events/1942366922735784

https://usc.uva.nl/event/firstascent/