Langs de staalkabels van Pont-à-Lesse

Langs de staalkabels van Pont-à-Lesse

Over het klettersteig-weekend van 13/14 mei 2017

Degenen die op vrijdagavond arriveerden, moesten hun tent nog onder bedreiging van een onweersbui opzetten. Maar dat was het begin van een prachtig weekend klettersteigen in Pont-à-Lesse, vlakbij Anseremme (Dinant), waar de Lesse de Maas in stroomt.

De zaterdag begon op Camping Du Bocq in Purnode met een ontbijtje in de ochtendzon, gezamenlijk rond het weinig minimalistische, maar bij groepsgenoten gewaardeerde ‘kookeiland’ van ondergetekende. Er klonk gezang van vele soorten vogels met op de achtergrond het kabbelende water van het riviertje Du Bocq. Zowel de pindakaas als de klimtouwen lagen nog in Amsterdam. Dat laatste werd opgelost door de service van de nabij gelegen vestiging van Mountain Network, waarvoor dank!

We ontmoetten de andere deelnemers op de parkeerplaats in Pont-à-Lesse. Zij vertegenwoordigden verschillende leeftijdscategorieën en kwamen ook van buiten Amsterdam. Tijdens een korte boswandeling passeerden we de drie mammoetbomen. We leerden dat deze zware boomsoort zich op vurige wijze voortplant, namelijk wanneer de zaden bij een bosbrand gedeeltelijke verbranden. Door de hoogte van de takken en de dikke, zachte schors is de boom wel bestand tegen de hitte van het vuur.

Na deze educatieve onderbreking bereikten we Via Ferrata ‘Stef’, de klettersteig-route op massief Castel 4. De instructeurs Hans en Roland gaven uitleg over het materiaal en instructies voor het klettersteigen. De ene deelnemer was al bekend met klimgordels, klettersteigset en het klimmen langs staalkabels, een ander deed hier nieuwe kennis op.

Goed geconcentreerd zochten we onze ijzeren weg door de rotsen. Er waren wat lastige pasjes. De hoogte en hier en daar een loszittend treetje zorgden soms voor verhoging van het adrenalinegehalte. Af en toe schoot er een hagedisje of salamandertje weg in een rotsspleet. Een Canadese gans aanschouwde ons geklauter langs de kabels vanaf het nest hoog in de rotsen. Boven de boomtoppen hadden we een mooi uitzicht. Aan het einde van de route wachtte de verrassing van Stef, die onze vaardigheden op de proef stelde. Iedereen had de route volbracht.

Via het wandelpad liepen we terug naar beneden voor onze boterhammetjes en een bezoekje aan een heus klimmerstoilet. Na enige klimtechnische instructies bedwongen we Stef voor de tweede keer, nu met de intentie bij het klimmen meer houvast te zoeken bij de rots en minder te steunen op de kabel. Nu de route al een keer verkend was, ging het de deelnemers al gemakkelijker af. Halverwege werd de touwzekering gedemonstreerd en kon iedereen die proberen. Na het klettersteigen werd er nog een toprope ingehangen. Ook deze discipline van bergsport was voor sommigen een nieuwe ervaring. De route werd door iedereen uitgeklommen.

We sloten de zaterdag af met spierpijn, blauwe plekken en een gezamenlijk drankje bij de kasteelboerderij van Mountain Network. “Ik heb jullie vandaag ontmoet, maar het lijkt of ik jullie al jaren ken!”, zo evalueerde een deelneemster deze dag. Een deel van de groep vertrok weer richting Nederland vanwege Moederdag, kinderen met schoolexamens en andere verplichtingen aan het thuisfront. De anderen gingen na een hapje bij de kasteelboerderij terug naar de camping. We sloten de dag af met een wijntje onder de sterrenhemel. Toen was het tijd om de tent in te kruipen.

Af en toe dreef er een donkere wolk over, maar ook op de zondag was het prima klimweer. We herhaalden dezelfde Via Ferrata ‘Stef’, dit maal met een rugzak om. We kregen instructies over abseilen. Vervolgens klommen we toprope de klimroute van gisteren. “Je moet de rots knuffelen!” riep onze jongste deelneemster van dertien en gebaarde daarbij met haar armen hoe haar groepsgenoot het beste om een uitsteeksel van de rotswand kon klimmen. Abseilend gingen we de klimroute naar beneden.

Voor vertrek richting Nederland ontstonden er al nieuwe klettersteig-plannen. Het klettersteigen wint aan populariteit binnen de bergsport en wij begrijpen waarom! Het was een prachtig weekend daar langs de staalkabels van Pont-à-Lesse.

Anneke
Foto’s: Marcel, Wilco, Anneke.