Verslag bivak december 2017

Verslag bivak december 2017

Voor ons was het eindelijk weer eens een winters bivakweekeinde! Helaas toch weer een aantal afzeggers (twee wegens griep o.i.d.). Uiteindelijk dus met 14 personen. De nacht van vr. op za. was (bijna) ideaal: droog licht vriezend; had is kouder mogen zijn; goede redelijk vlakke plek gevonden;; wegens missen van de afslag naar boven lag deze plek langs het onderste pad nabij de rivier, maar niet nat. Wel wat oudere bomen, dus enigszins open en met voor behaaglijk iets te veel wind. Philemon en Erik waren te laat voor het café, hebben elders gelegen, zijn we za. niet tegengekomen, waren al voor/om 17:00 op de camping, zijn na een pauze, nog voordat de overigen binnen waren weer vertrokken en zijn de bivakplek gepasseerd en hebben (ruim) verderop een plekje gevonden. Pas terug ín Stavelot liepen Paul en ik hen om 14:00 uur in de rug.

Zaterdag in 5 uiteindelijk 3 groepjes gelopen. Kees en Daan gingen eerst alleen op pad, maar liepen vanuit het bivak meteen 180 graden de verkeerde kant op, en hebben zich een half uur later bij de laatste drie (Aart, Frans en Udo (of Duco?) aangesloten Anne koos ervoor met Paul en mij mee te lopen. Sjoerd, Dick, Eimert en Duco (of Udo) liepen samen. In het begin liepen we Sjoerd e.a. een paar keer in de rug, daarna niet meer gezien; bij het vakantiepark Val d' Arimont zijn we (veel) te vroeg, maar wel een heel mooi, dalletje in gestoken en kwamen we veel te westelijk in Boussire aan. Dat heeft per saldo een uur "rondlopen" gekost. Hartstikke stom dus; komt vrij zeker omdat ik nog op de oude kaart (kaartopname 1986!!) loop. De route weer opgepakt naar kasteel Reinhardstein.

Niet (na discussie) het laatst slingertje vóór de afdaling naar het bruggetje (de geplande route) gekozen maar over een door eikenbomen omzoomde laan bovenlangs naar de afdaling gegaan. Onderlangs het kasteel gelopen ipv er omheen. Nog expliciet naar "Vieux Chene" wezen kijken; lag iets van de route; bleek een markante oude eik te zijn.

 

Tussen Longfaye en Xhoffraix bij een jachthut avondeten. Was koud; m'n fleece aan Anne uitgeleend. Vervolgens in het donker de Rou du Pouhon over gestoken. Dat ging boven verwachting gemakkelijk, maar als ik nu naar jouw route kijk, kennelijk niet op de geplande plek. Na het riviertje konden we een spoortje blijven volgen, maar dat leek de verkeerde kant op te gaan. Dus door het vrije door div. graslanden, en bij de varharde weg dus eerst weer zoeken waar we "binnen" zijn gekomen om vervolgens door Xhoffraix te gaan; was nog een dorpsweg afgesloten, stukje omlopen, en uiteindelijk redelijk gemakkelijk het pad richting camping gevonden; in het bos nog even nauwkeurig kaart in de gaten houden, en toen die steile afdaling naar het riviertje naar de camping; 19:30 uur binnen.

Prettige sfeer in het café; sympathieke waard. Weinigen hebben de volledige route gelopen, maar waren wel allemaal dol enthousiast. Om 10:00 op natuurlijke wijze (de waard hoefde ons niet weg te sturen; de groep wilde kennelijk vroeg naar bed) richting bivak. Omdat het niet echt stevig vroor was het met die sneeuw weinig aantrekkelijk buiten te liggen en toen diende er zich twee stalletjes aan. Paul had meteen zijn plekje gevonden; na wat heen en weer praten met de overigen koos ik ook voor die stal, Kees en Daan gingen in de andere stal, de rest ging kijken of het in het bos te doen was. Uiteindelijk keerde ook Anne om naar ons stalletje (het was net Bethlehem). Een zeer comfortabele nacht gehad.

Zondag was er meer wind; een felle kou; was amper uit te houden in m'n overhemdje. Viel veel sneeuw, uiteindelijk iets van 10 cm (geschat!!); tussen iets van 10:00 en 13:00 uur gevallen. Aart en Frans zijn een half uurtje na het bivak wegens knieklachten omgedraaid en hebben de kortste route naar Savelot genomen. Door prachtige dalletje; de route vanaf de camping langs het riviertje is nu met staalkabels beveiligd!!!! Bij Tro Maret ging het weer mis, vermoedelijk weer de combi oude kaart en oude route.

De combi van felle wind, sneeuw, kou, oude kaart en oude route (niet jouw route op mijn kaart ingetekend), maakte dat we zeker weer een half uur aan het zoeken zijn geweest. Blijkt wel dat het waardevol is dat tenminste twee mensen de kaart bij houden. De kans dat het dan fout gaat is dan vele malen kleiner. Om ongeveer 11:00 uur bij een schuilhutje de groep van Sjoerd in de rug gelopen, en samen opgelopen. Was zo'n felle koude wind dat ik zelfs m'n handen in de wanten niet meer warm kreek. Dus op 2/3 toch maar m'n fleece aan gedaan, en dan worden voeten en handen ook weer warm! Verdere route was niet moeilijk maar wel mooi met die vele sneeuw; mooie uitzichten. Toch wist Sjoerd en de zijnen aan het einde, even voor Stavelot, te vroeg rechtsaf te slaan, en kwam dus een kwartier later binnen ;-) Dat die felle wind en sneeuw het kennelijk toch wel koud maakte bleek wel toen Philemon (of Erik?) na een half uur in het café nog steeds ijskoude handen hand. Maar er was geen enkel klagen! Het was een enthousiaste groep; geen enkele deelnr. vond dat dit "eens een nooit weer" was. Velen hebben afscheid genomen met "tot de volgende keer". Kort om een zeer geslaagde tocht.

Alle foto's van de tocht klik hier

Tekst Cees Bellaar