Activiteiten overzicht

Cursussen, opleidingen en workshops

Volg een klimcursus in de hal of rots, een praktische workshop over bijvoorbeeld bergwandelen of reddingstechnieken of word kliminstructeur.

Workshops

Via Ferrata/ Klettersteigen

In 2 dagdelen ”alles” over Via Ferrata leren in een leuke mix van theorie en praktijk, met de mogelijkheid om deel te nemen aan het vervolg Klettersteigdag in Duisburg.

Klettersteigenwordt in Frankrijk en Italië Via Ferrata genoemd. Het is het begaan van een met kabels beveiligde route in steil rotsterrein. Zie ook de uitleg op de website van de NKBV landelijk.

Tijdens de workshop van NKBV Amsterdam komen materiaal, zekeringtechnieken en omgaan met specifieke klettersteigrisico’s aan de orde. De praktijk wordt geoefend op onze eigen Via Ferrata, de klimwand in Ookmeer. met de mogelijkheid om deel te nemen aan het vervolg Klettersteigdag in Duisburg.

Zoek deze activiteit op in de agenda

Onze workshops

Voor beginnende bergwandelaars, die zich op alpien terrein willen begeven, zonder daarbij sneeuwvelden of gletsjers te betreden, en voor wandelaars, die zelf meer vertrouwd willen raken op alpien terrein, worden door de regio NKBV Amsterdam workshops gegeven, waarbij men al enigszins vertrouwd gemaakt wordt met de verschillende facetten van het bergwandelen.

Een greep uit ons aanbod:

 • Tochtenplanning en huttenleven
 • Grammenjagen
 • Gletsjerkunde
 • Alpiene gevaren
 • Oriëntatie in de bergen
 • Meteorologie

De workshops, met uitzondering van de praktijkdag Oriëntatie, worden gehouden van: 19.30 - 22.00 uur. bij onze Regio klimmuur SPORTPARK Ookmeer Dr. Meurerlaan 9 (Hoek Troelstralaan - Dr. Meurerlaan)
1067 SM Osdorp, Amsterdam-West. "Onze locatie is te herkennen aan de grote betonnen klimwanden & kleinere klimwanden."

Meer informatie:
Voor vragen of meer informatie email naar: workshops@nkbvamsterdam.nl

Zoek deze activiteit op in de agenda

Cursussen

Diverse cursussen om beter te leren klimmen

We organiseren bijvoorbeeld een cursus nuts en friends of reddingstechnieken, zodat je leert hoe te handelen als niet alles gaat zoals gepland.

Klimcursus Outdoor Rotsklimmen Single Pitch

De cursus Outdoor Rotsklimmen heeft als doel eenvoudige routes veilig en beheerst zelfstandig voor te klimmen. Omdat tegenwoordig de klimgebieden in de meeste landen om ons heen goed zijn ingericht, met nieuwe(re) haken en veilige zekerankers richten we ons in eerste instantie op de huidige natuurlijke habitat van de voorklimmende sportklimmer: het buiten rotsklimmen van enkele touwlengte routes, het zogenaamde single pitch.

Het basisdeel van de cursus richt zich op:

 • Voorbereiding van zowel de klimsessie als de gehele dag (routes vinden, weer, voeding, bepakking)
 • Zekertechnieken met verschillende soorten zekerapparaten (halfautomaten, tubers)
 • Setjes inklippen en touwverloop
 • Veilig voorklimmen en afdalen, alsmede het naklimmen in toprope situatie en abseilen
 • Klimtactiek en omgaan met angst.

Bij voldoende gedemonstreerde beheersing kan de cursist direct het certificaat “KVB-OV-SP” halen (klimvaardigheidsbewijs outdoor voorklimmen met aantekening single pitch). Dit kan op ieder moment in de cursus.

De gehele cursus is opgebouwd uit verschillende dagdelen over een langere periode:

 • 1 kennismakingsavond, NKBV Regio AMS lokatie Osdorp,nadere uitleg en check op eigen klimmateriaal
 • 1 vrijdagavond, USC Amsterdam lokatie UvA, voorklimvallen oefenen
 • 2 weekenden (Za&Zo, evt Vr-avond, Belgie of Duitsland), oefenen, demonstratie en eventuele examinering.

Deelname aan alle voorbereidende onderdelen is verplicht om een zinnige deelname aan de weekenden te waarborgen. Uitzonderingen alleen in overleg met de cursusleiding, zie de agenda voor de precieze data.

Cursisten dienen aantoonbare (binnen)klimervaring te hebben om aan deze cursus mee te kunnen doen. Je hoeft natuurlijk geen klimgod te zijn, maar goede beheersing van toprope zekeren en een (na-)klimniveau van minimaal 5a is wel noodzakelijk om je volledig te kunnen concentreren op de nieuw te leren technieken. Als dit niveau er (nog) niet is dan raden wij aan om eerst een indoor klimcursus te doen. Vanzelfsprekend kan dit alles besproken worden met de cursisleiding.

De cursussen zijn in eerste instantie bedoeld voor klimmers uit de regio Amsterdam. Geïnteresseerden uit andere regio's kunnen zich aanmelden en komen op de reservelijst, welke gebruikt zal worden om de cursus vol te maken. Bevestiging van toelating (en eventuele restitutie als niet) zal plaatsvinden uiterlijk 1 maand voor aanvang cursus.

Een reisverzekering die klimactiviteiten dekt is natuurlijk ook nodig, de NKBV biedt een goede optie via de hoofdsite: nkbv.nl/verzekeringen/

 

Zoek deze activiteit op in de agenda

Opleidingen