Activiteiten overzicht

Cursussen, opleidingen en workshops

Volg een klimcursus in de hal of rots, een praktische workshop over bijvoorbeeld bergwandelen of reddingstechnieken of word kliminstructeur.

Workshops

Via Ferrata/ Klettersteigen

In 2 dagdelen ”alles” over Via Ferrata leren in een leuke mix van theorie en praktijk, met de mogelijkheid om deel te nemen aan het vervolg Klettersteigdag in Duisburg.

Klettersteigen wordt in Frankrijk en Italië Via Ferrata genoemd. Het is het begaan van een met kabels beveiligde route in steil rotsterrein. Zie ook de uitleg op de website van de NKBV landelijk.

Tijdens de workshop van NKBV Amsterdam komen materiaal, zekeringtechnieken en omgaan met specifieke klettersteigrisico’s aan de orde. De praktijk wordt geoefend op onze eigen Via Ferrata, de klimwand in Ookmeer, Amsterdam West. met de mogelijkheid om deel te nemen aan het vervolg Klettersteigdag in Duisburg.

Zoek deze activiteit op in de agenda

Workshops voor bergwandelen

Voor beginnende bergwandelaars, die zich op alpien terrein willen begeven, zonder daarbij sneeuwvelden of gletsjers te betreden, en voor wandelaars, die zelf meer vertrouwd willen raken op alpien terrein, worden door de regio NKBV Amsterdam workshops gegeven, waarbij men al enigszins vertrouwd gemaakt wordt met de verschillende facetten van het bergwandelen.

Een greep uit ons aanbod:

  • Tochtenplanning en huttenleven
  • Grammenjagen
  • Gletsjerkunde
  • Alpiene gevaren
  • Gebruik van de NKBV tochtenwiki
  • Weer in de bergen

De workshops, tenzij anders vermeld, worden gehouden van: 19.30 - 22.00 uur bij onze Regio klimmuur SPORTPARK Ookmeer Dr. Meurerlaan 0 (Hoek Troelstralaan - Dr. Meurerlaan)
1067 SM Osdorp, Amsterdam-West. Onze locatie is te herkennen aan de grote betonnen klimwanden & kleinere klimwanden.

Meer informatie:
Voor vragen of meer informatie email naar: workshops@nkbvamsterdam.nl

Zoek deze activiteit op in de agenda

Cursussen

Diverse cursussen om zelfstandig te leren klimmen

We organiseren verschillende cursussen en workshops zoals een cursus nuts en friends. In een workshop reddingstechnieken leer je hoe te handelen als niet alles gaat zoals gepland. De klim- en bergsport is enorm in beweging: bijvoorbeeld wat betreft inzichten in zekeren en materialen. Wij organiseren daarom ook korte bijscholingen om je kennis en vaardigheden bij te spijkeren.

Klimcursus Outdoor Rotsklimmen Single-Pitch

Je klimt in Amsterdam al regelmatig in de hal, niveau 5a kan je makkelijk aan en zelfstandig buiten klimmen lijkt je wel wat. Dan is deze cursus voor jou. De cursus Outdoor Rotsklimmen heeft als doel eenvoudige, enkele touwlengte, routes veilig en beheerst zelfstandig voor te klimmen.

Veel moderne (sport)klimgebieden zijn ingericht met nieuwe(re) haken en veilige zekerankers. Daarom richten we ons in eerste instantie op de huidige natuurlijke habitat van de voorklimmende sportklimmer: het buiten rotsklimmen van enkele touwlengte routes, het zogenaamde 'single pitch'.

Je hoeft natuurlijk geen klimgod te zijn, maar goede beheersing van toprope zekeren en een (na-)klimniveau van minimaal 5a is wel noodzakelijk om je volledig te kunnen concentreren op de nieuw te leren technieken. Als dit niveau er (nog) niet is dan raden wij aan om eerst een indoor klimcursus te doen. Vanzelfsprekend kan dit alles besproken worden met de cursusleiding.

Programma

De cursus Outdoor Rotsklimmen single-pitch bestaat uit een dag op ons eigen terrein en klimwand in Osdorp en een weekend in de Belgische Ardennen. Deelname aan de voorbereidende dag in Osdorp is verplicht om aan het weekend te kunnen deelnemen.

Bij voldoende gedemonstreerde beheersing is het mogelijk dat de cursist het certificaat 'KVB-OV-SP' halen (klimvaardigheidsbewijs outdoor voorklimmen met aantekening single pitch), in de praktijk zal dit over het algemeen tijdens een later regioklimweekend plaatsvinden. De instructeurs zullen dit bespreken.

Klimmers uit de regio Amsterdam gaan bij overaanmelding voor op geïnteresseerden uit andere regio's. Bevestiging van toelating (en eventuele restitutie bij overaanmelding) zal plaatsvinden uiterlijk 1 week voor aanvang cursus.

De deelnemers dienen een aantal klimaccessoires zelf mee te nemen naar de weekenden. Dit wordt besproken op de oefendag in Osdorp, dus aanschaf van te voren is niet nodig. Je gordel dient minder dan tien jaar oud te zijn. Een reisverzekering die klimactiviteiten dekt is natuurlijk ook nodig, de NKBV biedt een goede optie.

Zoek deze activiteit op in de agenda

Klimcursus Outdoor Rotsklimmen Multi-Pitch

Leer zelfstandig goed behaakte routes van meerdere touwlengtes klimmen en potentieel gevaarlijke situaties vermijden. In deze cursus leer je hoe je zelfstandig op een veilige manier routes van meerdere touwlengten kan klimmen in goed behaakte sportklimgebieden.

Verder leren we je hoe je potentieel gevaarlijke situaties kan herkennen en vermijden. En hoe je een aantal (eenvoudige) problemen die je tegen kunt komen in multi-pitch routes kunt oplossen.

De focus ligt op het aanleren en in de praktijk brengen van de verschillende technieken en materialen voor standplaatsbouw, het zekeren vanaf de standplaats en efficiënt touwmanagement.
Daarnaast komen onder meer aan de orde de voorbereiding van een tocht, lezen van topo’s, route zoeken in de rots, abseilen, terugtrekken uit de rots en een aantal eenvoudige reddingstechnieken.
Als je gaande de cursus alle onderdelen voldoende beheerst, kan je in het 2e weekend getoetst worden voor het klimvaardigheidsbewijs outdoor voorklimmen met aantekening multi-pitch (KVB-OV-MP). De instructeurs zullen per geval beoordelen of dit haalbaar is, zo niet zal een advies worden gegeven voor een vervolgtraject.

Programma

Het programma bestaat uit één cursusdag op onze eigen klimwand in Osdorp en twee weekenden in de Belgische Ardennen.

Toelatingseisen: Je beheerst de kennis en vaardigheden uit de cursus Outdoor Voorklimmen Single-Pitch (of vergelijkbare ervaring). Je hebt al behoorlijk wat zelfstandige praktijkervaring met het soepel en vlot voorklimmen van single-pitch routes in rots. En je hebt de ambitie om zelfstandig multi-pitch routes te gaan voorklimmen.

De cursussen zijn in eerste instantie bedoeld voor klimmers uit de regio Amsterdam. Geïnteresseerden uit andere regio's kunnen zich aanmelden en komen op de reservelijst. Je hoort uiterlijk een week voor aanvang definitief of je bent ingedeeld (en zo niet, ontvang je uiteraard restitutie van het cursusgeld).
De deelnemers dienen een aantal klimaccessoires zelf mee te nemen naar de weekenden. Dit wordt besproken op de oefendag in Osdorp, dus aanschaf van te voren is niet nodig.

Een reisverzekering die klimactiviteiten dekt is verplicht, de NKBV biedt een goede optie.

Zoek deze activiteit op in de agenda

Opleidingen

Outdoor sportkliminstructeur (SKI3)

Ben jij een enthousiaste rotsklimmer met ruime ervaring met zelfstandig klimmen? En vind je het leuk om je kennis te delen? Geef je dan op voor de opleiding tot sportkliminstructeur (SKI3). Met dit diploma op zak mag je klimcursussen geven en help je je cursisten om ook zelfstandig klimmer te worden.

Bij onze regio NKBV Amsterdam kun je terecht voor de sportklimcursus niveau 3. Meer informatie hierover vind je hier op de website van NKBV landelijk.
De opleiding duurt 1 klimseizoen. Wij kunnen de opleiding gratis aanbieden, omdat je opleiders allemaal (heel ervaren) vrijwilligers zijn. Wel moet je zelf je reis- en verblijfkosten betalen bij klimweekenden in bijvoorbeeld België.


Als tegenprestatie voor de tijd die wij in deze opleiding stoppen, verwachten we dat je minimaal 3 jaar actief wilt zijn voor onze regio. Dat houdt in dat je meehelpt bij het organiseren van activiteiten of cursussen.


Heb je interesse of wil je je gelijk opgeven voor deze opleiding? Mail dan met instructeursopleidingen@nkbvamsterdam.nl. Er zal eerst een intakegesprek plaatsvinden met leden van de opleidingscommissie. Dan heb je ook ruim gelegenheid om vragen te stellen.

 

Zoek deze activiteit op in de agenda